Kirjoitettu

Hiljainen tulehdus vaarantaa terveytemme

Mikä on tulehduksen ja hiljaisen tulehduksen ero?

Tulehdus on elimistön tapa edistää kudoksen paranemista, mutta kaikki eivät pysty lopulta pysäyttämään tätä tulehdusta. Jatkuva krooninen hiljainen tulehdus ei ole vain ikääntyneiden ongelma, vaan sitä ilmenee myös nuorilla. Tulehdus johtaa kudoksen tuhoutumiseen ja tulehdusaineiden lisääntymiseen.

Hiljaisen tulehduksen aiheuttajat ja riskitekijät

Vanhuksilla todetaan yleisesti korkeampia tulehdustasoja, joiden syynä on yleensä lisääntynyt sisäelimiä ympäröivä rasva ja ylipaino. Rasvakudos varastoi tulehdusaineita, mikä on pääsyy ylipainoisten krooniseen tulehdustilaan.
Huono yöuni nostaa tulehdusta seuraavana päivänä. Stressi lisää kortisolin ja tulehdusaineiden tuotantoa. Tupakointi lisää tulehdusta ja ylläpitää ientulehduksen riskiä.

Mitä hiljainen tulehdus aiheuttaa?

– sydän- ja verisuonitaudit
– diabetes, metabolinen oireyhtymä
– Parkinsonin ja Alzheimerin tauti
– allergiat, astma
– reuma
– syövät
– osteoporoosi
– stressi, masennus, skitsofrenia

Miten tulehdusta mitataan?

Herkkä CRP (C-reaktiivinen proteiini) mittaa hiljaista tulehdusta. Koholla oleva arvo kertoo elimistössä olevasta tulehduksesta.
Homokysteiini on myrkyllinen rikkipitoinen aminohappo, mitä syntyy elimistössä ruoan lihan proteiineista. Kohonnut homokysteiini aiheuttaa haitallisia verisuonimuutoksia, aiheuttaa myös aivokudoksen tuhoa sekä heikentää muistia.

Mikä estää hiljaista tulehdusta?

Laihduttaminen sekä ruokavalio, johon ei kuulu kovetettuja rasvoja eikä transravoja, ja josta hiilihydraattien osuus on vähäinen, mutta kasvikunnan runsas. Hyötyliikuntaa on lisättävä vähintään 30 minuuttiin päivässä, mikä parantaa stressin hallintaa ja hyvää yöunta. Tupakointi on ehdottomasti lopetettava.

Hiljaisen tulehduksen laskua tukevat ravintolisät ja vitamiinit:
– Pycnogenol® on laajalti tutkittua ranskalaisen rannikkomännyn kuoriuutetta.
– Voimakkaana antioksidanttina ubikinoni Q10 laskee tulehdusaineiden tuotantoa elimistössä. Valitse dokumentoidusti korkealaatuinen ubikinonivalmiste.
– Orgaaninen seleeni on voimakas antioksidantti ja torjuu hapetusstressiä.
– Kylmäpuristetussa oliiviöljyssä D-vitamiini nostaa pitoisuuden riittävälle tasolle.

Hiljainen tulehdus on torjuttavissa, mutta se vaatii henkilökohtaista sitoutumista elämäntapojen muuttamiseen terveellisempään suuntaan sekä tulehdusta hillitsevien ravintolisien säännöllistä käyttöä.

Jarmo Hörkkö, tuoteasiantuntija, Horphag Research Ltd.